
Mjuka skånska pepparkakor som ska avnjutas till frukost eller fika med smör och ett kallt glas mjölk.
Mjuka skånska pepparkakor som ska avnjutas till frukost eller fika med smör och ett kallt glas mjölk.
2 dl ljus sirap
½ dl farinsocker
1 dl strösocker
75 g smör
2 tsk malen kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 ägg
1 äggula
1 dl grädde
1 tsk bikarbonat
1 ½ tsk bakpulver
9-10 dl vetemjöl special
Koka upp sirap, farinsocker och strösocker. Tillsätt smöret och låt smälta.
Häll det direkt över kryddorna i en stålbunke.
Vispa ihop ägg, gula och grädde.
Rör ner det i bunken.
Låt stå tills det kallnat, rör då och då.
Blanda bikarbonat och bakpulver med hälften av mjölet.
Rör ner det i blandningen. Arbeta in resten av mjölet med hjälp av elvisp eller förhand.
Låt degen vila övertäckt i kylskåp över natten.
Sätt ugnen på 200 grader.
Forma degen till rullar, 6-7 cm tjocka. Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg dem glest på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Servera dem med smör och mjölk.