
Gott och snyggt rågbröd till jul med härlig arom av apelsin.
Skållning
3 dl vatten
2 ½ dl fint rågbröd
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk salt
Deg
2 msk ljus sirap
1 tsk hel kummin
1 tsk hel fänkål
1 tsk hel anis
50 g jäst
1 apelsin
6-7 dl vetemjöl
Dag 1: Koka upp vattnet.
Blanda rågmjöl, vetemjöl och salt i en bunke.
Häll det kokande vattnet över mjölet. Rör om ordentligt. Låt stå till nästa dag med en handduk över.
Dag 2: Mortla kryddorna. Häll på kryddor och sirap.
Smula ner jästen i en annan skål.
Pressa juicen ur apelsinen. Det ska bli 2 dl blir det mindre tillsätt vatten. Värm apelsinjuicen till fingervarmt.
Blanda apelsinjuice och jäst. Häll det på degen tillsammans med vetemjöl.
Arbeta degen i Kitchenaid eller med elvispens degkrokar till en fast deg som inte kladdar.
Jäs degen i bunken i 45 minuter.
Knåda degen ordentligt för hand på mjölat bakbord och forma en rund limpa 20 centimeter i diameter och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Gör en stjärna genom att 3 snitt i 60 graders förflyttning.
Låt jäsa i 45 minuter till.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet på nedersta falsen i 35-40 minuter. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.
Låt svalna på galler.