Skållat julbröd med apelsin

Gott och snyggt rågbröd till jul med härlig arom av apelsin.

[ssba-buttons]

Ingredienser (1 portion)

Skållning
3 dl vatten
2 ½ dl fint rågbröd
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk salt
Deg
2 msk ljus sirap
1 tsk hel kummin
1 tsk hel fänkål
1 tsk hel anis
50 g jäst
1 apelsin
6-7 dl vetemjöl

Tillagning

Dag 1: Koka upp vattnet.

Blanda rågmjöl, vetemjöl och salt i en bunke.

Häll det kokande vattnet över mjölet. Rör om ordentligt. Låt stå till nästa dag med en handduk över.

Dag 2: Mortla kryddorna. Häll på kryddor och sirap.

Smula ner jästen i en annan skål.

Pressa juicen ur apelsinen. Det ska bli 2 dl blir det mindre tillsätt vatten. Värm apelsinjuicen till fingervarmt.

Blanda apelsinjuice och jäst. Häll det på degen tillsammans med vetemjöl.

Arbeta degen i Kitchenaid eller med elvispens degkrokar till en fast deg som inte kladdar.

Jäs degen i bunken i 45 minuter.

Knåda degen ordentligt för hand på mjölat bakbord och forma en rund limpa 20 centimeter i diameter och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Gör en stjärna genom att 3 snitt i 60 graders förflyttning.

Låt jäsa i 45 minuter till.

Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda brödet på nedersta falsen i 35-40 minuter. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.

Låt svalna på galler.

Fler liknande recept