Sicilianskt lantbröd

Det behövs inte surdeg för att göra ett mustigt vitt bröd. Detta sicilianska lantbröd får härligt knaprig skorpa och ett läckert inkråm.

[ssba-buttons]

Ingredienser (2 portion)

Fördeg
6 g jäst
500 g kallt vatten
450 g durumvete
Huvuddeg
1 ägg
12 g jäst
500 g italienskt vetemjöl, manitoba cream eller vetemjöl special
fördegen
25 g olivolja
20 g havssalt
25 g vatten

Tillagning

Vispa ut jästen i vattnet och vispa ner hälften av durumvetemjölet till en lös smet. Vispa i resterande mjöl. Täck över med plastfilm och låt stå i rumstemperatur 5 timmar.

Lägg i ägg, smulad jäst, fördegen, olivolja, vatten och salt och knåda degen med maskin på lägsta hastighet ca 15 minuter.

Lägg degen i en inoljad plastlåda sätt på lock och låt jäsa 1 timme.

Lägg upp degen på bordet och tryck ut all luft. Lägg tillbaka den i lådan och låt vila 1 timme till.

Upprepa stötningen av degen. Låt vila i 10 minuter.

Dela degen på mitten, rulla den till två stora bullar och strö över lite durumvetemjöl. Låt jäsa ca 1 timme på en mjölad handduk.

Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en baksten eller plåt.

Lyft försiktigt över bröden på bakstenen eller plåten med hjälp av en brödspade. Spruta in rikligt med vatten i ugnen. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Lufta ugnen efter 15 minuter och efter 40 minuter. Baka ca 1 timme.

Låt svalna på galler.

Fler liknande recept