Semlor

Semla, fastlagsbulle, hetvägg eller fettisdagsbulle, kärt barn har många namn. Ska traditionsenligt ätas på fettisdagen, som infaller 41 dagar innan påsk. Detta är inget som det genomkommersialiserade samhället tar någon notis om och de flesta konditorier och mataffärer börjar sälja sina semlor i december, vissa ännu tidigare.

Att göra sina egna semlor är enkelt och passar man på direkt när bullarna svallnat så slår de det mesta man kan köpa färdigt.

[ssba-buttons]

Ingredienser (20 portion)

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
½ tsk hjorthornssalt
12-13 dl vetemjöl
Fyllning
2 dl vispad grädde
mandelmassa
Topping
florsocker

Tillagning

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm tills vätskan är ca 37 grader.

Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den med lite av vätskan. Häll i resten av vätskan, socker, salt, kardemumma, hjorthornsalt och nästan allt mjölet.

Arbeta degen smidig. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Dela den i 20 delar och form dem till runda bullar. Låt jäsa i ca 45 min.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla de färdigjästa bullarna försiktigt med uppvispat ägg. Grädda i ca 8 min mitt i ugnen. Låt kallna på bakgaller.

Skär av toppen på bullen. Gröp ur lite av inkråmet. Lägg i en skiva mandelmassa och spritsa på grädden. Lägg tillbaka toppen och pudra på lite florsocker.

Fler liknande recept