Scones är ett enkelt sätt att förgylla helgfrukosten eller rädda situationen när man glömt köpa bröd. Degen går snabbt att göra och under tiden de gräddas kan man fixa resten av frukosten. Servera med marmelad, sylt, färskost och en kopp te.
Scones
Ingredienser (8 portion)
300 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk strösocker
50 g smör
2 dl mjölk eller naturell filmjölk
Tillagning
Sätt ugnen på 250 grader.
Smörj eller bakpappersbeklä en plåt.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker.
Finfördela smöret i mjölblandningen.
Tillsätt mjölk/filmjölk och arbeta samman hastigt till en deg.
Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rund kaka på plåten. Skåra kakorna i fyra delar och nagga dem med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen i ungefär 8 minuter.
Ät dem direkt med jordgubbsmarmelad.