Savarin

Klassisk efterrätt som även kallas Baba au rhum. Savarin kan även göras med andra spritsorter, som Grand Marnier eller Maraschino.

Ingredienser (10 portion)

15 g jäst
½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
3 ägg
240 g vetemjöl
150 g smör
Sockerlag
2 ½ dl kallt vatten
2 ½ dl strösocker
rivet skal av 1 citron
Till servering
1 dl rom
3 dl vispgrädde
½ tsk vaniljsocker

Tillagning

Lägg äggen i ljummet vatten och tag fram jäst, grädde och smör en stund innan baket ska börja, så att alla ingredienser blir rumstempererade.

Rör ut jästen i grädden. Tillsätt socker, ägg och mjöl. Arbeta degen smIdig. Lägg på bakduk och ställ degen på
varm plats att jäsa till sin dubbla storlek, ca 1 timme.

Rör Milda mjukt och smidigt och arbeta in det i degen.

Lägg degen i en väl smord och bröad kransform och låt den jäsa till dubbel storlek.

Grädda i 200 grader tills kakan känns torr och släpper från formens kanter, det tar ca 35 minuter. Stjälp upp kakan när den svalnat något.

Koka vatten, socker och citronskal några minuter. Häll den varma sockerlagen över kakan som bör stå på ett galler över en stor skål. Samla ihop den sockerlag som rinner ned, värm den och häll den över kakan igen. Hela sockerlagen skall rymmas i kakan.

Lägg kakan på ett servenngsfat. Före serveringen häller man över rom eller någon likör (Grand Marnier eller Maraschino).

Vispa grädden, smaksätt med vaniljsocker och fyll hålet i kakan.

Servera resten av grädden till.

Fler liknande recept