Berömd surdegsbaguette från den amerikanska västkusten som äts över hela det stora landet i väster.
San Francisco Sourdough
Ingredienser (2 portion)
Surdeg
3 dl varmt vatten (40 grader)
2 tsk torrjäst
½ tsk strösocker
3 dl vetemjöl
Deg
1 ½ dl varm mjölk (40 grader)
2 ½ tsk torrjäst
½ dl strösocker
1 ½+6-7 dl vetemjöl
1 msk havssalt
2 ¼ dl surdeg (enligt ovan)
2 msk rumsvarmt smör
olivolja
Till utbakning
majsmjöl
1 ägg
1 msk vatten
Tillagning
Blanda alla ingredienser till surdegen och låt stå på varm plats i 2 dygn.
Blanda den varma mjölken med jäst, socker och den lilla mängden vetemjöl och rör om. Tillsätt 2 1/4 dl surdeg, resten av vetemjölet, salt och rumsvarmt smör. Knåda i 10 minuter för hand eller 5 minuter med elvispens degkrokar eller köksmaskin av KitchenAid-typ.
Lägg degen i en lätt oljad bunke och vänd runt så hela degen får olja på sig. Låt jäsa till dubbel storlek i 1-2 timmar.
Slå ner degen och låt vila i 15 minuter.
Dela degen i två delar och forma två korta baguetter. Lägg på en plåt som är beströdd med majsmjöl.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 250 grader.
Skär 3-4 sneda skåror i brödet med en vass kniv som doppats i kallt vatten.
Grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter och vädra ugnen efter 15 minuter.
Låt svalna på galler.