En god mjuk kaka. Många förknippar nog saffran med jul, men en saffranskaka är god hela året runt. Detta recept på saffranskaka är inspirerat av det som finns i den legendariska bakboken Sju sorters kakor.
Saffranskaka
Ingredienser (12 portion)
200 g smör
1 paket saffran
1 sockerbit
2 ägg
3 dl strösocker
1 ¼ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
florsocker
Tillagning
Smält smöret och låt det svalna.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform.
Mortla saffranen tillsammans med en sockerbit.
Vispa socker och ägg poröst.
Tillsätt avsvalnat smör, saffran och mjölk.
Blanda bakpulver och vetemjöl. Rör ned det i smeten.
Häll allt i formen.
Grädda i nederdelen av ugnen i 40-45 minuter. Efter c:a 30 minuter har oftast ovansidan fått bra färg och då kan den täckas med aluminiumfolie.
Låt kakan svalna.
Strö på florsocker med hjälp av en sil precis innan servering.