Sachertårta

Världens mest berömda chokladtårta. Sachertårtan skapades redan 1832 av Franz Sacher i Wein. Originalreceptet på sachertårta har aldrig avslöjats eftersom tårtan i sig är en jätteindustri för Hotel Sacher i Wein där den både serveras och säljs över disk i svindlande 320.000 exemplar per år.

Sachertårta serverar man med kaffe och ett glas madeira.

[ssba-buttons]

Ingredienser (10 portion)

125 g smör
1 ½ dl florsocker
6 ägg
125 g mörk choklad (70 %)
2 dl vetemjöl
1 ¼ dl socker
Fyllning
1 dl aprikosmarmelad
Glasyr
½ dl vatten
1 dl socker
125 g mörk choklad (70 %)
Garnering
Flagor av mörk choklad

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en springform (24 cm i diameter).

Vispa florsocker och smör vitt och pösigt.

Tillsätt äggulorna en i taget.

Grovhacka chokladen och låt den smälta över vattenbad under omrörning. Tillsätt chokladen i äggsmeten.

Sikta ner mjölet i chokladsmeten.

Vispa äggvitorna till hårt skum, blanda ner sockret lite i taget. Vänd ner dem i chokladsmeten med några tag med slickepotten.

Häll smeten i bakformen och släta till den.

Grädda kakan i ugnen, c:a 45 minuter.

Låt den kallna på galler.

Koka en sockerlag av vatten och strösocker till glasyren.

Smält chokladen över vattenbad. Rör ner den i sockerlagen.

Låt glasyren svalna lite.

Dela kakan i två bottnar. Bred marmelad mellan bottnarna och lägg ihop dem.

Bred chokladglasyren över kakan och ställ den svalt tills glasyren stelnat.

Dekorera med flagor av mörk choklad.

Fler liknande recept