Världens mest berömda chokladtårta. Sachertårtan skapades redan 1832 av Franz Sacher i Wein. Originalreceptet på sachertårta har aldrig avslöjats eftersom tårtan i sig är en jätteindustri för Hotel Sacher i Wein där den både serveras och säljs över disk i svindlande 320.000 exemplar per år.
Sachertårta serverar man med kaffe och ett glas madeira.
125 g smör
1 ½ dl florsocker
6 ägg
125 g mörk choklad (70 %)
2 dl vetemjöl
1 ¼ dl socker
Fyllning
1 dl aprikosmarmelad
Glasyr
½ dl vatten
1 dl socker
125 g mörk choklad (70 %)
Garnering
Flagor av mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform (24 cm i diameter).
Vispa florsocker och smör vitt och pösigt.
Tillsätt äggulorna en i taget.
Grovhacka chokladen och låt den smälta över vattenbad under omrörning. Tillsätt chokladen i äggsmeten.
Sikta ner mjölet i chokladsmeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum, blanda ner sockret lite i taget. Vänd ner dem i chokladsmeten med några tag med slickepotten.
Häll smeten i bakformen och släta till den.
Grädda kakan i ugnen, c:a 45 minuter.
Låt den kallna på galler.
Koka en sockerlag av vatten och strösocker till glasyren.
Smält chokladen över vattenbad. Rör ner den i sockerlagen.
Låt glasyren svalna lite.
Dela kakan i två bottnar. Bred marmelad mellan bottnarna och lägg ihop dem.
Bred chokladglasyren över kakan och ställ den svalt tills glasyren stelnat.
Dekorera med flagor av mörk choklad.