Ett gott rågbröd med surdeg. Gott och nyttigt bröd som dessutom passar bra att micra direkt från frysen för den som så önskar.
Här finns ett bra recept på [a href=*https://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/surdeg-pa-rag/*]surdeg på råg[/a].
Ett gott rågbröd med surdeg. Gott och nyttigt bröd som dessutom passar bra att micra direkt från frysen för den som så önskar.
Här finns ett bra recept på [a href=*https://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/surdeg-pa-rag/*]surdeg på råg[/a].
Fördeg
3 g jäst
2 dl kallt vatten
3 dl rågsikt
Huvuddeg
10 g jäst
2 dl kallt vatten
7-8 dl vetemjöl
200 g rågsurdeg
10 g honung
10 g havssalt
rågmjöl
Fördeg: Gör fördegen. Blanda jäst och vatten. Vispa i mjölet. Låt stå i minst 6 timmar.
Huvuddeg: Lös jästen i vattnet och blanda i vetemjöl, fördeg, surdeg, honung och havssalt.
Arbeta degen i 5 minuter med i maskin eller med elvispens degkrokar.
Låt jäsa i 2 timmar. Stöt samman degen efter halva tiden.
Dela degen i två delar och forma varsamt till avlånga bröd. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö på rågmjöl.
Låt jäsa i minst en timme under bakduk. Vänd bröden varsamt efter halva tiden så får de snyggare form.
Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt in brödden i ugnen och grädda i 10 minuter.
Lufta ugnen och sänk värmen till 200 grader.
Grädda i 15 minuter och lufta igen. Upprepa två gånger till. Totalt ska brödet gräddas i 50-60 minuter.
Ta ut bröden och lägg på galler. Låt svalna.