Rosendals morotskaka

Morotskakan är en favorit som hängt med så länge att ingen längre minns hur eller när den började serveras i kaféet på Rosendals Trädgård. I sin saftiga, mäktiga härlighet är den kakbufféns drottning, kanske för att dess kombination av grönsak och godsak så fint sammanfattar Rosendal – eller kanske helt enkelt för att den är så väldigt god. En solig söndag kan det gå åt över trehundra bitar morotskaka; sommartid har bagarna som stående uppgift att baka drygt hundra hela kakor i veckan. Rosendals morotskaka tycks vara känd överallt – från japanska inredningsmagasin och italiensk tv till bussresearrangörer i Småland. Bäst avnjuts den förstås under ett äppelträd med en kopp ekologiskt kaffe, men den är också förtjusande enkel att baka själv därhemma.

Ingredienser (10 portion)

2 1/2 dl neutral olja
3 1/2 dl strösocker
4 dl rivna morötter
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk lkanel
Topping
200 g smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1/2 ekologisk citron, saft och skal
200 g philadelphiaost

Tillagning

Vispa olja och socker tills det blir vitt, blanda ner riven morot och sedan äggen ett i taget.

Blanda de torra ingredienserna, rör ner ismeten. Häll upp i en smord och bröad form, grädda i 200 grader varm ugn 35-40 minuter.

Gör toppingen: Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citron tills det blir vitt och poröst.

Vispa ner philadelphiaosten, hela blandningen ska vara lätt och fluffig!

När den färdiga kakan svalnat breds toppingsmeten över.

Fler liknande recept