Rosendals morotskaka

Morotskakan är en favorit som hängt med så länge att ingen längre minns hur eller när den började serveras i kaféet på Rosendals Trädgård. I sin saftiga, mäktiga härlighet är den kakbufféns drottning, kanske för att dess kombination av grönsak och godsak så fint sammanfattar Rosendal – eller kanske helt enkelt för att den är så väldigt god. En solig söndag kan det gå åt över trehundra bitar morotskaka; sommartid har bagarna som stående uppgift att baka drygt hundra hela kakor i veckan. Rosendals morotskaka tycks vara känd överallt – från japanska inredningsmagasin och italiensk tv till bussresearrangörer i Småland. Bäst avnjuts den förstås under ett äppelträd med en kopp ekologiskt kaffe, men den är också förtjusande enkel att baka själv därhemma.

Ingredienser (10 portion)

2 1/2 dl neutral olja
3 1/2 dl strösocker
4 dl rivna morötter
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk lkanel
Topping
200 g smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1/2 ekologisk citron, saft och skal
200 g philadelphiaost

Tillagning

Vispa olja och socker tills det blir vitt, blanda ner riven morot och sedan äggen ett i taget.

Blanda de torra ingredienserna, rör ner ismeten. Häll upp i en smord och bröad form, grädda i 200 grader varm ugn 35-40 minuter.

Gör toppingen: Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citron tills det blir vitt och poröst.

Vispa ner philadelphiaosten, hela blandningen ska vara lätt och fluffig!

När den färdiga kakan svalnat breds toppingsmeten över.

You May Also Like

1.Anne-Maj Jakobsson

Absolut den bästa morotskaka jag någonsin ätit. Hittade receptet våren 2009. Hade besök från Thailand. De åt upp den första så fort så de som skulle komma nästa dag skulle inte få någon. Jag gjorde en till. Det sista tog de med sig och åt i Köpenhamn där planet mellanlandade. Nu skulle jag göra den igen. Receptet fanns inte hos mig, dock hos min svärdotter. Visste inte att den hette Rosendahls heller. Något så gudomligt gott har jag trots mitt 70 åriga liv inte ätit. OK inte kalorisnålt, men det är inget som äts dagligen. T.ex på söndag eftersom min inte alls sötsura son gillar, men detta till hans födelsedag blir bra. Full pott 10 ***********
2.Anne-Maj Jakobsson@gmail.com

Definitivt morotskskans kung eller drottning! Gör den bara till festliga tillfällen. OK den är inte kalorisnål,å men det är ju inget som äts varje dag? Ven om jag personligen skulle kunna göra det. I stället för en gräddtårta gör jag denna idag till födelsedagsbarnet. Han gillar inte sött, men den här kan även han få ner mer än gärna! Testa, du blir inte besviken
3.Marie

Ni har glømt att det ska vara både muskotnøt och valnøtter i denna lilla kakan :-)
4.Emma

Absolut bästa morotskakan. Jag brukar göra dubbel sats i stor rektangulär form. Valnötterna skippar jag oftast eftersom jag inte vet om någon är allergisk. Muskot gillar jag inte så det har jag aldrig hemma. Funkar kanonbra att frysa, även med topping. Alltid strykande åtgång.
5.Anna

Receptet säger inte att smöret till glasyren ska smältas. Dåligt!!


* = Obligatoriskt fält