Rosenbröd

Ett klassiskt kuvertbröd.

Ingredienser (30 portion)

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
13-14 dl vetemjöl
ägg
vallmofrö och/eller sesamfrö

Tillagning

Smält smöret i en kastrull.

Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).

Smula jästen i en stor bunke.

Vispa ut jästen med degspadet.

Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet.

Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.

Jäs degen övertäckt c:a 45 minuter.

Slå ner degen och låt den jäsa i c:a 30 minuter till.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den.

Dela degen i 3 delar och forma dem till längder.

Skär varje längd i 10 bitar och forma runda bullar.

Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Klipp ett kryss i toppen på varje bulle.

Jäs under bakduk c:a 30 minuter.

Värm ugnen till 225 grader.

Precis innan man ska sätta in bullarna ska de penslas med uppvispat ägg och strös med vallmo- eller sesamfrö.

Grädda mitten i ugnen 8-10 minuter.

Fler liknande recept