Ett klassiskt kuvertbröd.
Rosenbröd
Ingredienser (30 portion)
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
13-14 dl vetemjöl
ägg
vallmofrö och/eller sesamfrö
Tillagning
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
Smula jästen i en stor bunke.
Vispa ut jästen med degspadet.
Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet.
Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
Jäs degen övertäckt c:a 45 minuter.
Slå ner degen och låt den jäsa i c:a 30 minuter till.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 3 delar och forma dem till längder.
Skär varje längd i 10 bitar och forma runda bullar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Klipp ett kryss i toppen på varje bulle.
Jäs under bakduk c:a 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader.
Precis innan man ska sätta in bullarna ska de penslas med uppvispat ägg och strös med vallmo- eller sesamfrö.
Grädda mitten i ugnen 8-10 minuter.