Rågrutor

Enkla och nyttiga rågrutor. Allra godast nybakade, men även bra att frysa in.

Ingredienser (20 portion)

5 dl filmjölk
25 g smör
1 msk honung
50 g jäst
1 tsk salt
1 tsk stött anis
1 tsk stött kummin
1 tsk stött fänkål
3 dl grovt rågmjöl
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl

Tillagning

Smält smöret och häll i filmjölken i kastrullen. Värm till max 37 grader.

Lös upp jästen först med lite av degvätskan, häll sedan på resten.

Tillsätt honung, salt, anis, kummin, fänkål och mjöl.

Arbeta ihop till en ganska lös deg.

Jäs den minst 45 minuter.

Häll upp degen direkt på en braspanna som är täckt med bakplåtspapper.

Platta med mjölade fingrar ut degen till en kaka som ungefär täcker plåten.

Skär kakan i rutor, ca 20 stycken.

Jäs ytterligare minst 45 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda rågrutorna i 15-20 minuter.

Fler liknande recept