Rågröd i lergryta

Nyttig bröd bakat i lergryta. Gör gärna dubbel sats om det finns två lergrytor.

Ingredienser (1 portion)

1 ½ dl kallt vatten
1 ½ dl rågmjöl
25 g jäst
½ dl hela rågkorn
½ dl rågkross
½ dl vetegroddar
1 ½ dl kokande vatten
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
½ dl linfrön
4 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 msk olja
1 ½ msk salt
olja till lergrytan

Tillagning

På kvällen: Lös upp jästen i 1 ½ dl vatten.

Rör i 3 dl rågmjöl.

Täck med plastfolie.

Häll kokande vatten på vetekornen och råg- och vete-kross

På morgonen: Lägg lergrytan i blöt.

Blanda ingredienserna från dagen före.

Tillsätt rågsikt och vetemjöl.

Häll i ljummet vatten, honung, olja och salt.

Arbeta degen jämn och slät.

Låt jäsa i 30 minuter.

Smörj in lergrytans nederdel med olja och lägg i lergrytan.

Sätt in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda i 1 timme.

Ta av locket på lergrytan och sänk värmen till 200 grader.

Grädda i 10 minuter till.

Spruta på kallt vatten med en blomspruta.

Stjälp upp brödet och låt svalna på bakgaller.

Fler liknande recept