Nyttig bröd bakat i lergryta. Gör gärna dubbel sats om det finns två lergrytor.
Rågröd i lergryta
Ingredienser (1 portion)
1 ½ dl kallt vatten
1 ½ dl rågmjöl
25 g jäst
½ dl hela rågkorn
½ dl rågkross
½ dl vetegroddar
1 ½ dl kokande vatten
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
½ dl linfrön
4 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 msk olja
1 ½ msk salt
olja till lergrytan
Tillagning
På kvällen: Lös upp jästen i 1 ½ dl vatten.
Rör i 3 dl rågmjöl.
Täck med plastfolie.
Häll kokande vatten på vetekornen och råg- och vete-kross
På morgonen: Lägg lergrytan i blöt.
Blanda ingredienserna från dagen före.
Tillsätt rågsikt och vetemjöl.
Häll i ljummet vatten, honung, olja och salt.
Arbeta degen jämn och slät.
Låt jäsa i 30 minuter.
Smörj in lergrytans nederdel med olja och lägg i lergrytan.
Sätt in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda i 1 timme.
Ta av locket på lergrytan och sänk värmen till 200 grader.
Grädda i 10 minuter till.
Spruta på kallt vatten med en blomspruta.
Stjälp upp brödet och låt svalna på bakgaller.