En festlig och fantasifull tårta som gör succé på barnkalas och då framförallt prinsesskalas.
Vill man ta prinsesstårtan ett steg längre kan man testa att göra en barbietårta.
Man kan även göra sin egen marsipan eller sockerpasta.
En festlig och fantasifull tårta som gör succé på barnkalas och då framförallt prinsesskalas.
Vill man ta prinsesstårtan ett steg längre kan man testa att göra en barbietårta.
Man kan även göra sin egen marsipan eller sockerpasta.
Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Vaniljkräm
2 dl mjölk
2 äggulor
½ dl vit baksirap
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
4 ½ dl vispgrädde
Garnering
rosa färdigkavlat marsipanlock
50 g grön marsipan
florsocker
och jordgubbssylt
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en rund springform som är ca 24 cm i diameter.
Tårtbotten: Vispa äggen och sockret pösigt.
Blanda mjölsorterna med bakpulvret och vaniljsockret. Vänd ner i äggsmeten. Häll upp i formen.
Grädda på galler i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt vila i formen i 5 minuter. Stjälp upp kakan på galler och låt svalna.
Vaniljkräm: Vispa samman alla ingredienserna till krämen, utom vaniljsockret och vispgrädden, i en kastrull.
Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Tillsätt vaniljsockret. Låt svalna.
Vispa grädden och blanda ner i den kalla vaniljkrämen.
Dela bottnen i tre bottnar. Bred sylt på två av bottnarna. Fördela hälften av vaniljkrämen på två dessa. Lägg samman bottnarna.
Bred till sist resten av vaniljkrämen uppe på och runt om tårtan. Lägg det mesta av vaniljkrämen mitt på så att tårtan blir "bullig".
Garnering:Klä in tårtan med marsipanlocket. Gör en krona av den gröna marsipanen. Pudra prinsesstårtan med florsocker. Dekorera med kronan.