Pissaladière

Klassisk provesalsk salt lökpizza utan ost och tomatsås.

Om en pizza kan vara slowfood så är det det denna sydfranska specialitet. Dels tar den över 2 timmar att göra klar och sen passar den bra att äta långsamt, gärna med ett glas välkyld rosé i ena handen och pissaladièren i den andra.

Receptet är beräknat för två pizzor. Den kan även skivas upp i trekanter och då räcker receptet som förrätt till 8-10 personer.

[ssba-buttons]

Ingredienser (2 portion)

Deg
25 g jäst
3 dl kallt vatten
½ tsk salt
3 msk olivolja
7-8 dl vetemjöl
Fyllning
5 stora gula lökar
1 dl olivolja
2 lagerblad
1 msk repade färska timjanblad
salt
nymalen svartpeppar
20 sardeller
20 svarta oliver

Tillagning

Blanda jäst och vatten.

Tillsätt salt, olivolja och nästan allt mjölet och arbeta ihop till en deg.

Låt jäsa 1 ½-2 timmar under bakduk. Slå ner degen efter halva tiden.

Skala och skiva löken så tunt det går.

Lägg den i en kastrull eller gryta tillsammans med olivolja, lagerblad och timjan.

Stek löken mjuk på svag värme utan att den tar färg. Löken ska smälta ihop. Det tar minst 1 ½ timme.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Sätt ugnen på 225 grader.

Knåda degen och dela den i två delar.

Kavla ut till någorlunda runda pizzor.

Lägg på den stekta löken. Lägg på sardeller och oliver.

Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Löken ska bli delvis bränd.

Fler liknande recept