Tårta med både sockerkaka och maräng.
Pinocchiotårta
Ingredienser (12 portion)
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
4 msk mjölk
Maräng
5 äggvitor
2 dl strösocker
Fyllning
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 30x40 cm.
Rör smör och strösocker poröst.
Tillsätt äggulorna, en i taget , och rör en stund mellan varje.
Blanda mjölet med bakpulvret. Rör ner mjölblandningen och mjölken i äggsockersmörblandningen.
Bred ut smeten på långpannan .
Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner strösockret och vispa ytterligare några minuter.
Bred marängen lite ojämnt över smeten i formen.
Strö på mandelspånen .
Grädda botten i mitten eller nedre delen av ugnen tills kakan fått fått färg och sockerkakan är torr (det tar drygt 20 minuter).
Låt kakan svalna något.
Lossa den från pappret och dela den mitt itu.
Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret.
Bred den på ena botten med marängsidan nedåt.
Lägg den andra botten ovanpå med med marängsidan uppåt.