Pinnbröd de luxe

Vanligt pinnbröd är inte gott nog för att orka kladda med i ute i skogen. Gör en riktig deg med jäst istället! Både snurrvänligare och godare.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

4 dl vatten
25 g jäst
1 ½ tsk salt
½ tsk strösocker
1 l vetemjöl
Idéer till fyllning
ost skuren i stavar
mjukost och andra pålägg på tub
flytande honung
frysta smörstavar
sylt på flaska
skinkstavar
smala korvar

Tillagning

Värm vattnet till 37 grader. Lös upp jästen i vattnet. Lägg i saltet och sockret. Rör om.

Blanda mjölet och degvätskan. Arbeta till en fast och smidig deg.

Lägg degen i en stor gryta och förvara den i kylen med en handduk över. Degen kommer att jäsa. Hotar den att jäsa över kan du puffa till degen så att luften pyser ut. Ifall den står i kylen över natten blir den härligt seg och lätt att snurra runt pinnar. Sätt på ett lock spm sitter stadigt men som har lufthål och ta med hela grytan som den är på utflykten.

Väl ute i skogen, välj pinnar som är grova nog att göra hål som fyllningen ryms i. Fäst degen på toppen av pinnen och börja linda tätt, utan glipor. Dra i degen samtidigt som du lindar så den den inte blir så tjock, då gräddas brödet jämnare. Grilla över öppen eld eller 15-17 minuter i 180-graders ugn.

Fler liknande recept