En petit four är en liten fransk kakbakelse som serveras som efterrätt eller som del i en buffé. Man kan smaksätta sina petit fourer med det man vill, men choklad, mandel, apelsin och kola är vanligt förekommande
Petit four
Ingredienser (25 portion)
Kakbotten
25 g smör
½ dl standardmjölk
1 ägg
1 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
¾ tsk bakpulver
Apelsin- och mandelmassafyllning
150 g mandelmassa
2 msk pressad apelsin
1 droppe röd hushållsfärg
Apelsinglasyr
2-2½ dl florsocker
2 msk outspädd apelsinjuice
1 msk vatten
2-3 droppar gul hushållsfärg
Apelsingarnering
syltat apelsinskal
Chokladfyllning
1 dl vispgrädde
150 g blockchoklad
1 tsk rom
Chokladglasyr
50 g blockchoklad
Garnering
valnötskärnor
Tillagning
Kakbotten: Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Tillsätt fett och mjölk och mjölet blandat med bakpulvret.
Fördela smeten i små kakformar.
Grädda i mitten av ugnen c:a 7-8 minuter.
Skär av toppen på muffinsarna.
Apelsin- och mandelmassafyllning: Riv mandelmassan och blanda den med pressad apelsin och hushållsfärg.
Lägg fyllningen på minimuffinsen.
Apelsinglasyr: Blanda socker och apelsinjuice.
Späd med lite vatten.
Rör om tills smeten är jämn och slät.
Tillsätt hushållsfärg och arbeta in.
Bred på glasyren på fyllningen.
Dekorera med syltad apelsin.
Chokladtryffelfyllning: Koka upp grädden.
Lägg i chokladen och låt den smälta.
Tillsätt rom och låt kallna.
Lägg fyllningen på minimuffinsen.
Chokladglasyr: Smält blockchokladen.
Låt svalna lite och bred på ovanpå fyllningen.
Dekorera med en valnötskärna.