Pavlovatårta

Det finns många berättelser om Pavlovatårtans ursprung. En av dem säger att den skapades av en kock i Perth i West Australia till den berömda ballerinan Anna Pavlovas ära. Tårtan var som Pavlovas danskläder: fjäderlätt och luftig, snövit och med frasigt spröd utsida.

[ssba-buttons]

Ingredienser (12 portion)

Maräng
6 äggvitor
2 tsk vitvinsvinäger
4 dl strösocker
2 tsk maizena majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
Fyllning
4 dl visp- eller mellangrädde
1 mango
2-3 passionsfrukter
100 g hallon

Tillagning

Sätt ugnen på 250 grader.

Rita upp en cirkel med 26 cm diameter på bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna till fast skum. Droppa ner vinägern under vispning. Blanda sockret med majsstärkelse och vaniljsocker och tillsätt lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en fast och blank maräng.

Klicka ut marängen på bakplåtspappret till en ca 26 cm rund botten.

Sätt in plåten på andra falsen nerifrån och sänk samtidigt ugnsvärmen till 100 grader. Grädda ca 1 timme och 20 minuter.

Låt marängen svalna på galler. Dra av pappret, om det fastnar kan marängen sättas in ett tag i frysen så lossar pappret lätt.

Vispa grädden. Halvera, klyfta och skala mangon. Lägg klyftorna på tårtan. Halvera och gröp ur passionsfrukterna över tårtan. Strö över hallon.

Fler liknande recept