Italiensk brödkaka som främst ätes i juletid. Skapade enligt legenden av en fattig bagare vid namn Tonio, som hade en vacker dotter. Dottern skulle gifta sig med en rik adelsman och behövde en hemgift. Hemgiften var just en kaka, pane de Tonio, eller panettone som den heter numera.
100 g smält smör
2 tsk torrjäst
6 dl vetemjöl special
1 dl strösocker
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
4 ägg från frigående höns
rivet skal från 1 citron
rivet skal från 1 apelsin
Blanda jästen med 5 dl mjöl, socker, salt och vaniljsocker.
Tillsätt smöret som bör vara ca 50 grader.
Tillsätt ägg och rivna citrusskal.
Blanda samman till en deg. Jäs 30 minuter.
Slå ner degen och låt jäsa i 30 minuter till.
Värm ugnen till 200 grader.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en avlång 1 ½ liters sockerkaksform.
Ta upp degen och arbeta samman den. Lägg den i sockerkaksformen.
Ställ den vid spisen att jäsa ca 30 minuter.
Ställ in formen på galler längst ner i ugnen, sänk temperaturen till 175 grader och grädda 35-40 minuter.
Känn med en provsticka så att kakan stelnat.