Härligt sött kryddbröd från Frankrike som påminner om mjuka pepparkakor. Njut det nyrostat med en het kopp te.
Pain d’épices
Ingredienser (1 portion)
½ dl mjölk
½ dl vatten
1 dl honung
½ dl råsocker
1 tsk bikarbonat
1 msk hel anis
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 krm malen nejlika
1 tsk havssalt
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl fint rågmjöl
1 citron
2 äggulor
smör
Honungsvatten
1 del honung
2 delar vatten
Tillagning
Värm ugnen till 175 grader. Smöra en liten brödform.
Koka upp mjölk, vatten, honung och råsocker. Låt svalna till fingervarmt. Blanda i bikarbonat.
Mortla anisen. Finriv citronens skal. Blanda anis, ingefära, kanel, nejlika, salt med mjöl, äggulor och citronskal i en skål. Häll den fingervarma vätskan.
Knåda degen med elvisp i 4-5 minuter. Fördela degen i brödformen. Dofta över lite vetemjöl och jämna ut.
Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
Vält ut brödet på ett galler. Låt svalna lite och pensla sen med honungsvatten.
Förvara i plastpåse i svalen. Rosta i tunna skivor vid behov.