
Härligt sött kryddbröd från Frankrike som påminner om mjuka pepparkakor. Njut det nyrostat med en het kopp te.
Härligt sött kryddbröd från Frankrike som påminner om mjuka pepparkakor. Njut det nyrostat med en het kopp te.
½ dl mjölk
½ dl vatten
1 dl honung
½ dl råsocker
1 tsk bikarbonat
1 msk hel anis
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 krm malen nejlika
1 tsk havssalt
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl fint rågmjöl
1 citron
2 äggulor
smör
Honungsvatten
1 del honung
2 delar vatten
Värm ugnen till 175 grader. Smöra en liten brödform.
Koka upp mjölk, vatten, honung och råsocker. Låt svalna till fingervarmt. Blanda i bikarbonat.
Mortla anisen. Finriv citronens skal. Blanda anis, ingefära, kanel, nejlika, salt med mjöl, äggulor och citronskal i en skål. Häll den fingervarma vätskan.
Knåda degen med elvisp i 4-5 minuter. Fördela degen i brödformen. Dofta över lite vetemjöl och jämna ut.
Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
Vält ut brödet på ett galler. Låt svalna lite och pensla sen med honungsvatten.
Förvara i plastpåse i svalen. Rosta i tunna skivor vid behov.