Olivbröd

Ett grekiskt olivbröd. Olivbrödet passar bäst till en grekiskinspirerad måltid.

Ingredienser (1 portion)

50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
2 tsk havssalt
12-13 dl vetemjöl
20-30 kalamataoliver

Tillagning

Smula ner jästen i en bunke.

Blanda vatten och jäst till degspad.

Tillsätt olivolja, honung, salt och det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt.

Låt jäsa under bakduk i minst en timme.

Knåda degen och kavla därefter ut den på ett mjölat bakbord.

Kärna ur oliverna och dela dem i mindre bitar. Strö ut oliverna på brödet.

Rulla ihop brödet till en stor giffel och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Jäs i 30-40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda brödet i 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i totalt 30-35 minuter.

Låt svalna lite innan servering.

Fler liknande recept