Ett grekiskt olivbröd. Olivbrödet passar bäst till en grekiskinspirerad måltid.
Olivbröd
Ingredienser (1 portion)
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
2 tsk havssalt
12-13 dl vetemjöl
20-30 kalamataoliver
Tillagning
Smula ner jästen i en bunke.
Blanda vatten och jäst till degspad.
Tillsätt olivolja, honung, salt och det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt.
Låt jäsa under bakduk i minst en timme.
Knåda degen och kavla därefter ut den på ett mjölat bakbord.
Kärna ur oliverna och dela dem i mindre bitar. Strö ut oliverna på brödet.
Rulla ihop brödet till en stor giffel och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs i 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda brödet i 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i totalt 30-35 minuter.
Låt svalna lite innan servering.