Nyttiga hamburgerbröd

Hamburgare är snabbmat med oförtjänt dåligt rykte vad gäller nyttigheten. Men just brödet är dock en av de saker som inte är så nyttigt om man köper det fiberbefriade brödet som säljs i livsmedelsbutiken. Här är ett enkelt och gott recept på hamburgerbröd med nyttigt rågmjöl i.

[ssba-buttons]

Ingredienser (10 portion)

25 g jäst
2 msk olivolja
2 ½ dl vatten
½ tsk salt
1 tsk honung
5 dl vetemjöl
1 dl rågsikt
1 dl rågmjöl
sesamfrön

Tillagning

Värm vattnet fingervarmt.

Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör ut det med jästen.

Häll på resten av vattnet, olivoljan, saltet, honungen och nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.

Dela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar.

Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den.

Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i ca 10 min.

Lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Låt jäsa i 30-45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.

Låt svalna under bakduk.

Fler liknande recept