Goda rågbaguetter med rågsurdeg. Har man inte gjort [a href=*https://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/surdeg-pa-rag/*]rågsurdeg kan man testa vårt recept[/a].
Nyttiga baguetter med surdeg
Ingredienser (3 portion)
10 g jäst
4 dl vatten
1 dl rågsurdeg
2 msk olivolja
1 tsk honung
1 dl grovt rågmjöl
2 dl rågsikt
4-5 dl manitoba cream eller vetemjöl special
1-2 msk flingsalt
Tillagning
Lös upp jästen i vattnet.
Tillsätt rågsurdeg, olivolja, honung, rågmjöl och 3 dl av vetemjölet.
Arbeta i maskin på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt eventuellt lite mer vetemjöl om degen är alldeles för lös.
Tillsätt salt och arbeta i 5 minuter till på högre hastighet.
Låt jäsa 1 timme.
Dela degen i 3 delar och forma till baguetter.
Låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Spruta in vatten med en blomsputa i den varma ugnen. Sätt in baguetterna.
Grädda i 5 minuter, lufta ugnen och sänk därefter värmen till 200 grader.
Grädda i 8-10 minuter till.
Ta ut bröden och sputa på kallt vatten.
Låt svalna på galler under bakduk.