Nyttiga baguetter med surdeg

Goda rågbaguetter med rågsurdeg. Har man inte gjort [a href=*https://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/surdeg-pa-rag/*]rågsurdeg kan man testa vårt recept[/a].

[ssba-buttons]

Ingredienser (3 portion)

10 g jäst
4 dl vatten
1 dl rågsurdeg
2 msk olivolja
1 tsk honung
1 dl grovt rågmjöl
2 dl rågsikt
4-5 dl manitoba cream eller vetemjöl special
1-2 msk flingsalt

Tillagning

Lös upp jästen i vattnet.

Tillsätt rågsurdeg, olivolja, honung, rågmjöl och 3 dl av vetemjölet.

Arbeta i maskin på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt eventuellt lite mer vetemjöl om degen är alldeles för lös.

Tillsätt salt och arbeta i 5 minuter till på högre hastighet.

Låt jäsa 1 timme.

Dela degen i 3 delar och forma till baguetter.

Låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Spruta in vatten med en blomsputa i den varma ugnen. Sätt in baguetterna.

Grädda i 5 minuter, lufta ugnen och sänk därefter värmen till 200 grader.

Grädda i 8-10 minuter till.

Ta ut bröden och sputa på kallt vatten.

Låt svalna på galler under bakduk.

Fler liknande recept