Nyttig limpa

En nyttig limpa som dessutom är enkel att baka och god att äta.

Ingredienser (2 portion)

Dag 1
5 dl vatten
4 ½ dl grovt rågmjöl
Dag 2
50 g jäst
5 dl vatten
1 ½ dl flytande honung
1 dl vetegroddar
1 dl fibrex
2 tsk salt
5 dl fint rågmjöl
5-6 dl durumvetemjöl

Tillagning

Dag 1: Mät upp grovt rågmjöl i en stor bunke.

Koka upp vattnet och häll det över mjölet.

Täck över bunken ordentligt och låt stå över natten.

Dag 2:Lös jästen i vattnet och häll det i bunken.

Tillsätt den vetegroddar, fibrex, salt, fint rågmjöl och 4-5 dl durumvetemjöl.

Arbeta degen i minst minuter.

Täck över och låt jäsa i 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och araneta den ordentligt med händerna.

Dela degen i 2 delar och rulla till runda bullar.

Låt vila under bakduk i 15 minuter.

Forma bullarna till avlånga limpor och lägg dem i en smord braspanna.

Strö över mjöl och låt jäsa i c:a 1 timme under bakduk.

Sätt ugnen på 250 grader.

Ställ in bröden på nedersta falsen i ugnen och spruta in vatten med en blomspruta.

Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.

Vädra ugnen efter ytterligare 15 minuter.

Grädda i c:a 45 minuter totalt.

Ta ut limporna och låt dem svalna på galler.

Fler liknande recept