En nyttig limpa som dessutom är enkel att baka och god att äta.
Nyttig limpa
Ingredienser (2 portion)
Dag 1
5 dl vatten
4 ½ dl grovt rågmjöl
Dag 2
50 g jäst
5 dl vatten
1 ½ dl flytande honung
1 dl vetegroddar
1 dl fibrex
2 tsk salt
5 dl fint rågmjöl
5-6 dl durumvetemjöl
Tillagning
Dag 1: Mät upp grovt rågmjöl i en stor bunke.
Koka upp vattnet och häll det över mjölet.
Täck över bunken ordentligt och låt stå över natten.
Dag 2:Lös jästen i vattnet och häll det i bunken.
Tillsätt den vetegroddar, fibrex, salt, fint rågmjöl och 4-5 dl durumvetemjöl.
Arbeta degen i minst minuter.
Täck över och låt jäsa i 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och araneta den ordentligt med händerna.
Dela degen i 2 delar och rulla till runda bullar.
Låt vila under bakduk i 15 minuter.
Forma bullarna till avlånga limpor och lägg dem i en smord braspanna.
Strö över mjöl och låt jäsa i c:a 1 timme under bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in bröden på nedersta falsen i ugnen och spruta in vatten med en blomspruta.
Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.
Vädra ugnen efter ytterligare 15 minuter.
Grädda i c:a 45 minuter totalt.
Ta ut limporna och låt dem svalna på galler.