
En glutenfri tårta som passar bästa att göra på hösten när nyponen är mogna. Nypontårtan är skapad av Terese Wikström.
En glutenfri tårta som passar bästa att göra på hösten när nyponen är mogna. Nypontårtan är skapad av Terese Wikström.
500 g nyponpuré av mixade och passerade nypon
8 gelatinblad
6 dl vispad grädde
250 g socker
skal av 1 citron
4 dl matyoghurt
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa grädden.
Blanda nyponpurén med socker, citronskal och yoghurt.
Häll vattnet av gelatinbladen och tillsätt cirka 2 msk av nyponblandningen, smält bladen på svag värme eller helst i mikron.
Tillsätt alla ingredienser och vänd försiktigt ihop blandningen till en slät smet, fyll smeten i en form/tårtring, 24 cm i diameter, och frys in.
Lossa tårtan från ringen medan den är fryst, så får du kanterna raka och fina.
Tårtan tinar i kyl på cirka 3 timmar.
Dekorera med fina bär och blommor.