En glutenfri tårta som passar bästa att göra på hösten när nyponen är mogna. Nypontårtan är skapad av Terese Wikström.
Nypontårta
Ingredienser (12 portion)
500 g nyponpuré av mixade och passerade nypon
8 gelatinblad
6 dl vispad grädde
250 g socker
skal av 1 citron
4 dl matyoghurt
Tillagning
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa grädden.
Blanda nyponpurén med socker, citronskal och yoghurt.
Häll vattnet av gelatinbladen och tillsätt cirka 2 msk av nyponblandningen, smält bladen på svag värme eller helst i mikron.
Tillsätt alla ingredienser och vänd försiktigt ihop blandningen till en slät smet, fyll smeten i en form/tårtring, 24 cm i diameter, och frys in.
Lossa tårtan från ringen medan den är fryst, så får du kanterna raka och fina.
Tårtan tinar i kyl på cirka 3 timmar.
Dekorera med fina bär och blommor.