Nektarinpaj

God paj med mandelmassa och nektariner.

[ssba-buttons]

Ingredienser (8 portion)

Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten
1 ägg
Fyllning
150 g mandelmassa
2 ägg
1 dl crème fraiche
1 kg färska nektariner
rivet skal av 1 apelsin
Garnering
¾ dl aprikosmarmelad

Tillagning

Lägg vetemjöl och socker i en skål.

Arbeta in fettet till en grynig massa.

Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen.

Tryck ut degen i en pajform. Låt vila i kylen i minst en halvtimme.

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensja pajdegen med uppvispat ägg.

Nagga med en gaffel och förgrädda i 10-15 minuter.

Riv mandelmassan.

Blanda i ägg, crème fraiche och apelsinskalet.

Kärna ur och skär nektarinerna i tunna skivor.

Häll äggsmeten i pajskalet. Lägg på nektarinskivorna tätt.

Grädda i ca 30 minuter. (Täck ev. kanterna med aluminiumfolie om de får mycket färg).

Smält aprikosmarmeladen i en kastrull.

Skeda marmeladen över pajen.

Servera ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.

Fler liknande recept