God paj med mandelmassa och nektariner.
Nektarinpaj
Ingredienser (8 portion)
Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten
1 ägg
Fyllning
150 g mandelmassa
2 ägg
1 dl crème fraiche
1 kg färska nektariner
rivet skal av 1 apelsin
Garnering
¾ dl aprikosmarmelad
Tillagning
Lägg vetemjöl och socker i en skål.
Arbeta in fettet till en grynig massa.
Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
Tryck ut degen i en pajform. Låt vila i kylen i minst en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensja pajdegen med uppvispat ägg.
Nagga med en gaffel och förgrädda i 10-15 minuter.
Riv mandelmassan.
Blanda i ägg, crème fraiche och apelsinskalet.
Kärna ur och skär nektarinerna i tunna skivor.
Häll äggsmeten i pajskalet. Lägg på nektarinskivorna tätt.
Grädda i ca 30 minuter. (Täck ev. kanterna med aluminiumfolie om de får mycket färg).
Smält aprikosmarmeladen i en kastrull.
Skeda marmeladen över pajen.
Servera ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.