Sveriges nationaldag, den 6 juni, började firas så sent som 1983. Fram tills dess hette den svenska flaggans dag. Helgdag blev nationaldagen så sent som 2005.
Nationaldagsbakelse
Ingredienser (10 portion)
Botten
300 g mandelmassa
150 g smör
3 ägg
Lös mandelmassa
100 g mandelmassa
apelsinlikör (t.ex. Grand Marnier)
1 liter jordgubbar
citronmeliss
Tillagning
Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan till bottnen.
Fördela smöret i mandelmassan med en matberedare till en jämn massa.
Vispade äggen lätt och tillsätt. Rör snabbt ihop smeten.
Bred ut smeten i ett jämnt lager, c:a 1 cm tjockt, i en papprad ugnsform (formen kan vara ungefär hälften så stor som ugnens långpanna).
Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter.
Låt bottnen svalna på galler.
Lös mandelmassa: Riv mandelmassan, tillsätt likören och rör till en lös kräm.
Bred ett lager av krämen på mazarinbottnen.
Skär i rutor eller ovaler.
Skiva jordgubbarna på längden och ställ jordgubbsskivorna tätt i mandelmassan.
Garnera med snygg citronmeliss och en svensk flagga.