Nationaldagsbakelse

Sveriges nationaldag, den 6 juni, började firas så sent som 1983. Fram tills dess hette den svenska flaggans dag. Helgdag blev nationaldagen så sent som 2005.

Ingredienser (10 portion)

Botten
300 g mandelmassa
150 g smör
3 ägg
Lös mandelmassa
100 g mandelmassa
apelsinlikör (t.ex. Grand Marnier)
1 liter jordgubbar
citronmeliss

Tillagning

Botten: Sätt ugnen på 175 grader.

Riv mandelmassan till bottnen.

Fördela smöret i mandelmassan med en matberedare till en jämn massa.

Vispade äggen lätt och tillsätt. Rör snabbt ihop smeten.

Bred ut smeten i ett jämnt lager, c:a 1 cm tjockt, i en papprad ugnsform (formen kan vara ungefär hälften så stor som ugnens långpanna).

Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter.

Låt bottnen svalna på galler.

Lös mandelmassa: Riv mandelmassan, tillsätt likören och rör till en lös kräm.

Bred ett lager av krämen på mazarinbottnen.

Skär i rutor eller ovaler.

Skiva jordgubbarna på längden och ställ jordgubbsskivorna tätt i mandelmassan.

Garnera med snygg citronmeliss och en svensk flagga.

Fler liknande recept