Napoleonhattar

Cool retrokaka med underbart god mandelmassa som fyllning. Man kan färglägga med den hushållsfärg som man tycker är snyggast. Passar både till jul, påsk och midsommar.

[ssba-buttons]

Ingredienser (50 portion)

Deg
150 g smör
4 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 ägg
Mandelmassa
100 g sötmandel
1 ½ dl strösocker
1 äggvita
1-2 droppar grön hushållsfärg
Glasyr
1 ½ dl florsocker
1 msk vatten
ev. några droppar hushållsfärg

Tillagning

Deg: Arbeta snabbt ihop smör, mjöl och strösocker i en matberedare.

Tillsätt ägg och arbeta snabbt ihop till en deg.

Låt vila kallt i 15-30 minuter.

Mandelmassa: Skåla och skala mandeln.

Mal den skalade mandeln i mandelkvarn eller matberedare.

Blanda med socker och äggvita.

Färga med grön hushållsfärg.

Sätt ugnen på 175 grader.

Utbakning: Kavla ut degen mellan bakplåtspapper eller plastfilm. Pudra eventuellt på mer mjöl om den är för lös.

Ta ut rundlar som är c:a 6 cm i diameter.

Lägg en klick fyllning mitt på varje rundel och nyp ihop degen från tre håll.

Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen c:a 10 minuter.

Låt svalna.

Glasyr: Blanda samman ingredienserna till glasyren.

Droppa på glasyren.

Låt stelna.

De kakor man inte äter upp inom en vecka bör frysas eller förvaras i kylskåp.

Fler liknande recept