Napoleonbakelse

Napoleonbakelser är ett bakverk som är standard på de flesta svenska konditorier. Detta recept på napoleonbakelse blir godast om man gör hemgjord vaniljkräm.

[ssba-buttons]

Ingredienser (8 portion)

3 plattor smördeg alternativt 1 stor platta (ca 24x40 cm)
Fyllning
2 ½ dl vaniljkräm
1 dl äkta vispgrädde
1 dl äppelmos
Garnering
1-1 ½ msk röd vinbärsgelé
1 dl florsocker
1 msk kallt vatten

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg ut den kalla smördegen på en bakplåt med bakpapper och, om det är en hel platta, till 3 delar på ca 8x40 cm.

Se till att det är lite mellanrum mellan plattorna, nagga dem och grädda i ugnen ca 10 minuter.

Vispa grädden.

Gör vaniljkrämen och låt den kallna.

Blanda grädde och vaniljkräm.

Bred äppelmoset på den understa av smördegsplattorna.

Lägg nästa ovanpå och bred ut vaniljkrämen på den.

Lägg på den tredje plattan med undersidan uppåt.

Smält gelén, låt svalna lite, och bred ut den på toppen. Låt det stelna en stund.

Rör ut florsockret i vattnet och fördela det över bakelsen.

Skär längden i ca 5 cm stora bitar när den ska serveras.

Fler liknande recept