Stor sats med gammaldags vetebröd som ger ca 48 bullar eller 4 längder eller flätor. Kanelsnurror går att frysa med ett gott resultat.
Mormors vetebröd
Ingredienser (48 portion)
1 ½ liter vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ dl strösocker
1 nypa finstött kardemumma (kan uteslutas)
50 g jäst
100 g smör
½ liter mjölk
Fyllning
50 g smör
¾ dl strösocker
stött kanel eller stött kardemumma
Tillagning
Mät upp 1 liter vetemjöl, salt, strösocker och kardemumma i en vid bunke.
Smula sönder jästen och lägg i vid ena kanten av bunken.
Smält smöret och häll i mjölken. Värm till fingervarmt.
Häll degvätskan på jästen i bunken och knåda därefter alltsammans med degkrokförsedd maskin eller förhand. Tillsätt restan av mjölet i omgångar och arbeta därefter till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt i bunken i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda kraftigt för hand till en smidig deg.
Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en stor avlång kaka.
Bred ut smöret, som inte får vara för hårt, över kakan.
Strö på socker och kanel eller kardemumma.
Rulla ihop den utkavlade kakan till en fast rulle. Dela den mitt itu. En lång längd kan även formas till en krans. Längderna eller kransen kan skåras med kniv eller klippas. Längden kan skäras till bullar som kan formas på olika sätt.