Mustig chokladtårta med ugnsbakade fikon. Servera med vaniljmascarpone eller vispad grädde.
Mörk kladdkaka med ugnsbakade fikon
Ingredienser (8 portion)
400 g hackad mörk blockchoklad av bättre kvalitet
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
½ dl strösocker
2 lättvispade ägg
1 msk smör
1 msk vetemjöl
Ugnsbakade fikon
8 färska fikon
2-3 msk flytande honung
Vaniljmascarpone
200 g mascarponeost
1 vaniljstång
2 tsk vaniljsocker
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra och mjöla en form med löstagbar kant.
Smält chokladen med mjölk och grädde i vattenbad. Låt svalna något.
Blanda choklad, strösocker och ägg. Häll över i formen.
Grädda i cirka 25 minuter. Låt svalna.
Skär fikonen i 4 kvartar nästan ända ner till fästet.
Ringla över honungen och baka dem i cirka 10 minuter.
Blanda mascarponen med innehållet i vaniljstången.