Ett härligt norrlänskt bröd som smakar bra både till frukost och som utflycktsmat.
Mjukt tunnbröd
Ingredienser (14 portion)
25 g jäst
50 g smör
2 dl mjölk
2 dl kallt vatten
½ tsk nymald fänkål
½ tsk nymald anis
½ tsk nymald kummin
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk hjorthornsalt (alt. bakpulver)
500 g vetemjöl
250 g fullkornsvetemjöl
Tillagning
Smält smöret, häll i mjölken, fänkål, anis, kummin och vattnet och värm fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och häll på degspadet. Vispa tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, sirap, hjorthornssalt och nästan allt mjölet. Låt degen jästa under bakduk i 1 ½ timme.
Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 14 bitar. Kavla tunna rundlar med kruskavel och låt vila ca 10 minuter.
Hetta upp en torr stekpanna på medelvärme och grädda tunnbröden i torr stekpanna i 2 minuter på ena sidan och sen 1 minut på andra sidan.
Låt dem svalna inslagna i bakduk.