Härliga mjuka bullar med rågsmak.
Mjuka rågbullar
Ingredienser (16 portion)
50 g smör
25 g jäst
½ dl ljus sirap
1 dl mjölk
4 dl vatten
1 dl grovt rågmjöl
1 dl fint rågmjöl
2 dl rågsikt (spara lite till utbakningen)
5-6 dl vetemjöl
1 tsk salt
mjölk till pensling
Tillagning
Smält smöret på låg värme.
Smula jästen i en bunke.
Tillsätt sirap, mjölk, vatten och smält smör. Blanda väl.
Tillsätt mjölsorterna och saltet.
Arbeta degen i några minuter. Den ska vara aningen lös.
Låt jäsa i minst 1 ½ timme.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den någon minut.
Dela degen i 16 lika stora bitar (c:a 80 g stycket) och forma till avlånga bullar.
Lägg på papprad plåt och låt jäsa i minst 45 minuter övertäckta.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla de jästa bullarna med mjölk.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Låt svalna på bakgaller.