Mjuk pepparkaka

Denna goda mjuka pepparkaka har mycket fuktighet i sig och är hållbar och saftig. Brytningen med de syltade apelsinskalen blir mycket raffinerad. Servera den i tjocka skivor till riktigt gott kaffe eller te.

Mjuk pepparkaka är hållbar i ca 1 vecka i kyl och passar bra att frysa.

Ingredienser (1 portion)

2 räfflade sockerkaksformar à 1 liter
25 g smör till formarna
30 g hyvlad mandel

250 g mjölk 3 procent
75 g ljus sirap
100 g smör
200 g strösocker
75 g farinsocker
5 g malen kanel
4 g malen ingefära
4 g malda kryddnejlikor
100 g ägg (ca 2 st)
300 g vetemjöl
17 g bikarbonat
100 g hackade syltade apelsinskal

Tillagning

Pensla två sockerkaksformar med en lager mjukt smör.

Sätt ugnen på 180 grader.

Häll hyvlad mandel i formarna och snurra så att mandeln fastnar på kanterna.

Värm mjölk, sirap, smör, sockersorterna och kryddorna till 60 grader under omrörning.

Vispa blandningen kall.

Tillsätt äggen en och en.

Sikta ner vetemjölet och bikarbonaten och rör ner det i smeten.

Rör till sist ner apelsinskalen.

Fyll formarna till hälften med smeten och srrö eventuellt överbliven mandel ovanpå.

Sätt formarna i ugnen och ta försiktigt ur dem ur ugnen efter ca 45-50 minuters bakning. Känn efter med en sticka så att de är genombakade i mitten.

Låt dem stå och vila i 5 minuter för att dra sig samman. Stjälp sedan upp dem på ett galler att svalna.

Fler liknande recept