Matbröd med smak av Italien

Ett lättbakat och luftigt bröd med god arom från olivolja och durumvete. Passar bra som bröd till maten. Saltmängden kan varieras lite efter personlig smak.

[ssba-buttons]

Ingredienser (2 portion)

50 g jäst
4 ½ dl vatten, fingervarmt
½ dl italiensk olivolja
1 msk honung
1 tsk havssalt
9 dl vetemjöl
3 dl durumvete

Tillagning

Lös upp jästen i lite av det fingervarma vattnet.

Häll på resten av vattnet, honungen, havssaltet, olivoljan och arbeta in det mesta av mjölet. Låt degen jäsa till dubbel storlek, 50 minuter.

Tag upp degen och knåda den slät med resten av mjölet.

Dela degen i två bitar. Rulla dessa till släta bröd som läggs på en olivoljesmord plåt för att jäsa i 50 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda bröden mitt i ugnen i 5 minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 20 minuter. Brödet ska låta ihåligt när man knackar på det. Då är det färdigt.

Fler liknande recept