Ingen färdig marängbotten kan jämföras med en hemgjord. Det är dessutom mycket enklare att göra en egen marängbotten än man kan tro.
Med maräng som botten är det enkelt att göra en egen tårta och den kan varieras i det oändliga med grädde, olika sorters glass och de bär det är säsong på.
6 äggvitor
4 dl strösocker
½ tsk pressad citron
Sätt ugnen på 100 grader.
Visp äggvitorna till skum (går enklast med en elvisp).
Tillsätt socker och pressad citron. Vispa till ett styvt och blank skum som inte rinner ut när man vänder på skålen.
Lägg bakplåtspapper på en ungsplåt och rita två stora cirklar med blyerts på bakplåtspappret.
Bred ut marängmassan inom cirklarna i ett c:a 1 cm tjockt lager.
Blir det marängmassa över så kan den såklart klickas ut bredvid på plåten.
Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och grädda i c:a 1 ½ timme. Marängen är klar när den känns lätt och släpper bakplåtspapperet.