Supergoda och somriga marängbakelser. Man kan givetvis byta ut smultronen mot de bär som har säsong, till exempel jordgubbar, hallon och röda vinbär.
Smultron växer oftast i vägrenen, men det finns även varianter som lämpar sig bra till att odla i trädgårdar.
2-3 dl färska smultron
½ liter vaniljglass
2 dl vispgrädde
Maräng
4 äggvitor
1 tsk färskpressad citron
2 dl strösocker
Plocka smultronen.
Sätt ugnen på 100 grader.
Rita cirklar på ett bakplåtspapper som motsvarar hur stora man vill ha bakelserna. Ungefär 8 cm i diameter är lämpligt. Lägg pappret på en ugnsplåt.
Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum med elvispen.
Tillsätt citronsaft och strösocker och vispa ytterligare ännu fastare.
Marängmassan ska vara helt fast och stanna i bunken om man vänder den upp och ner.
Bred ut marängmassan inom cirklarna, ca 5 mm högt.
Sätt in i ugnen och grädda i drygt 1 timme (öppna inte luckan förrän på slutet).
Låt marängbottnarna svalna på galler.
Vispa grädden.
Lägg först en maräng, sen glass och grädde på den och sen ytterligare en maräng och grädde. Avsluta med smultronen på toppen.
Servera genast.