Makroner

Makroner eller macarons är söta små biskvier med smörkrämsfyllning. Roligast blir det om man gör med olika smak. I detta recept har vi tre förslag, hallon, choklad och citron. Men det är endast ens egen fantasi som sätter gränserna för vad en makroner kan smaka. Perfekt för tjejmiddagen.

[ssba-buttons]

Ingredienser (20 portion)

3 dl florsocker
90 g skållad, torkad och därefter mald sötmandel
1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
½ dl strösocker
ev 5-10 droppar hushållfärg
Smörkräm med hallonsmak
100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk hallonsylt
ev. några droppar röd karamellfärg
Smörkräm med chokladsmak
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Smörkräm med citronsmak
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk finrivet citronskal
1 tsk pressad citron
ev. några droppar gul karamellfärg

Tillagning

Sätt ugnen på 150 grader.

Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.

Vispa äggvitan i en annan bunke med en elvisp (börja på låg hastighet och öka efter hand).

Tillsätt strösockret, vispa till en styv marängsmet.

Häll de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.

Spritsa ut ca 40 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.

Låt kakorna vila c:a 15 minuter på plåten.

Baka i nedre delen av ugnen i c:a 12 minuter.

Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.

Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen.

Låt kakorna kallna.

Smörkräm med hallonsmak: Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker.

Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.

Vispa ner äggulan och hallonsylten.

Färga med lite röd karamellfärg.

Smörkräm med chokladsmak: Rör smöret mjukt.

Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.

Tillsätt kakao och rör tills det fördelats jämnt.

Smörkräm med citronsmak: Rör smöret mjukt.

Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.

Tillsätt citronskal, pressad citron och gul hushållsfärg och rör tills det fördelats jämnt.

Färdigställande: Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften.

Förvara i kylskåpet.

Fler liknande recept