Traditionell mjuk kaka från Lorraine i nordöstra Frankrike. Madeleinekakor är billiga att göra om man äger en madeleineform. Har man inte en sådan kan en inhandlas i välsorterade köksutrustningsbutiker.
Madeleinekakor är kanske mest kända utanför Frankrike för sin koppling till Marcel Proust romansvit À la recherche du temps perdu (sv. På spaning efter den tid som flytt) där berättaren minns sin barndom när han äter en madeleine doppad i te.
125 g smör
2 ½ ägg
1 ¼ dl strösocker
1 msk brun farin
1 msk honung
1 krm salt
110 g vetemjöl
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa äggen, strösockret och farinsockret pösigt med elvisp.
Tillsätt honung, salt och vetemjöl och till sist det smälta smöret.
Rör till en jämn smet. Låt smeten stå kallt ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader.
Smörj en plåt för madeleinekakor med smör.
Häll smeten upp till 3/4 i plåtens urgröpningar.
Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
Låt kakorna vila några minuter i plåten innan de lossas och får svalna på galler.
Servera kakorna nygräddade med en kopp te.