Lussekatter

Lussebulle, saffransbröd, lussekatt eller saffransbulle är en självklarhet att servera till luciafikat den 13 december. Från början var lussekatten en överklassnjutning, men numera kan även en proletär äta den med gott samvete.

Ingredienser (34 portion)

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 ½ dl strösocker
1,4-1,5 l vetemjöl
2 paket saffran
1 ägg
russin

Tillagning

Smula ner jästen i en stor bunke.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt.

Rör ut jästen med smörmjölken.

Tillsätt salt, strösocker och saffran.

Tillsätt nästan allt mjölet och arbeta ihop till en homogen men lös deg.

Jäst i 45 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela upp degen i 36 lika stora bitar.

Rulla ut dem till långa smala rullar med hjälp av händerna och lite mjöl.

Forma till lussekatter genom att snurra rullarna från båda ändar tills de möts i mitten.

Låt jäsa i 15 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och tryck i ett russin i varje snurra.

Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter tills de fått fin färg.

Fler liknande recept