Detta är ett recept på riktigt luftiga och saftiga lussekatter till lucia, adventsfika eller självaste julafton.
Saffran må vara världens dyraste krydda, men den är faktiskt helt oumbärlig i lussekatter och man kan inte snåla med den.
Detta är ett recept på riktigt luftiga och saftiga lussekatter till lucia, adventsfika eller självaste julafton.
Saffran må vara världens dyraste krydda, men den är faktiskt helt oumbärlig i lussekatter och man kan inte snåla med den.
100 g osaltat smör
1 g saffran (2 paket)
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
250 g kesella
2 ½ dl strösocker
2 tsk nystött kardemumma
½ tsk salt
1000-1100 g vetemjöl
uppvispat ägg
russin
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med mjölkblandningen.
Tillsätt kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta i maskin några minuter tills degen släpper från kanterna och känns smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
Låt jäsa i 30 minuter.
Arbeta degen smidig på ett lätt mjölat bakbord. Dela i 4 delar och dela sen de delarna i 10 vardera.
Rulla ut till tunna längder och forma lussekatter. Tryck in russin på lämpliga ställen
Låt jäsa på bakpappersbeklädd plåt i 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ägg och rädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.
Låt svalna på bakgaller.