Goda linfröbröd som passar både att servera nybakta och att att frysa in. Att baka sina frukostbullar i en långpanna är mycket enklare än att rulla dem en och en.
Linfrö är nyttigt eftersom det har hög halt kostfiber och Omega 3-fettsyror. Linfrö påstås även kunna bota trög mage.
50 g jäst
2 msk smör
5 dl mjölk
3 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt.
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, mjölk, salt, linfrö, nästan allt vetemjöl och rågsikt.
Arbeta degen smidig.
Låt degen jäsa övertäckt c:a 45 min.
Klä en långpanna med bakplåtspapper.
Tryck ut degen i långpannan och strö över lite vetemjöl. Markera brödens storlek med hjälp av baksidan på en kniv eller annat trubbig verktyg.
Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen c:a 15 min. Låt svalna på galler.