Mustiga, nyttiga och goda linfröbullar. Linfröbullarna går utmärkt att frysa in och värma i mikro inför servering, smakar nästan som nybakta även då.
Linfröbullar
Ingredienser (16 portion)
25 g jäst
50 smör
1 msk honung
1 dl rågsikt
¾ dl linfrön
½ dl vetekli
2 ½ dl mjölk
1 ½ dl filmjölk
1 tsk salt
2 dl fullkornsvetemjöl
1 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl
Tillagning
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm fingervarmt.
Blanda i de övriga ingredienserna, men spara lite vetemjöl till utbakningen.
Kör i maskin eller med elvispens degkrokar i 4-5 minuter.
Täck över och låt jäsa i minst 1 timme.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den väl.
Forma 16 runda bullar och låt jäsa 45 minuter på en bakplåtspappersbeklädd plåt.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Låt svalna på galler.