
Hederlig svensk limpa är lätt att baka och uppskattat att servera. Detta recept på limpa passar till exempel till frukost, soppa och mellanmål.
Hederlig svensk limpa är lätt att baka och uppskattat att servera. Detta recept på limpa passar till exempel till frukost, soppa och mellanmål.
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
1 tsk hel fänkål
1 tsk hel kummin
½ tsk hel anis
16-17 dl rågsikt
Smält smöret.
Blanda i mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).
Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av degspadet.
Tillsätt sirap, salt och kryddorna.
Tillsätt mjölet, men spara lite till utbakningen.
Blanda i maskin eller med elvispens degkrokar i c:a 5 minuter till en smidig deg.
Låt jäsa under duk i c:a 1 timme.
Knåda degen på ett mjölat bakbord.
Dela i två delar och forma till limpor.
Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk i ytterligare 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda i nederdelen av ugnen i 30-35 minuter. Limporna låter ihåliga om man knackar lätt mot undersidan när de är färdiga.
Låt dem svalna på galler under bakduk.