Limpa

Hederlig svensk limpa är lätt att baka och uppskattat att servera. Detta recept på limpa passar till exempel till frukost, soppa och mellanmål.

Ingredienser (2 portion)

50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
1 tsk hel fänkål
1 tsk hel kummin
½ tsk hel anis
16-17 dl rågsikt

Tillagning

Smält smöret.

Blanda i mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).

Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av degspadet.

Tillsätt sirap, salt och kryddorna.

Tillsätt mjölet, men spara lite till utbakningen.

Blanda i maskin eller med elvispens degkrokar i c:a 5 minuter till en smidig deg.

Låt jäsa under duk i c:a 1 timme.

Knåda degen på ett mjölat bakbord.

Dela i två delar och forma till limpor.

Lägg på plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa under duk i ytterligare 30-40 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda i nederdelen av ugnen i 30-35 minuter. Limporna låter ihåliga om man knackar lätt mot undersidan när de är färdiga.

Låt dem svalna på galler under bakduk.

Fler liknande recept