Hederlig svensk limpa är lätt att baka och uppskattat att servera. Detta recept på limpa passar till exempel till frukost, soppa och mellanmål.
Limpa
Ingredienser (2 portion)
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
1 tsk hel fänkål
1 tsk hel kummin
½ tsk hel anis
16-17 dl rågsikt
Tillagning
Smält smöret.
Blanda i mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).
Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av degspadet.
Tillsätt sirap, salt och kryddorna.
Tillsätt mjölet, men spara lite till utbakningen.
Blanda i maskin eller med elvispens degkrokar i c:a 5 minuter till en smidig deg.
Låt jäsa under duk i c:a 1 timme.
Knåda degen på ett mjölat bakbord.
Dela i två delar och forma till limpor.
Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk i ytterligare 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda i nederdelen av ugnen i 30-35 minuter. Limporna låter ihåliga om man knackar lätt mot undersidan när de är färdiga.
Låt dem svalna på galler under bakduk.