
Bröd från Balkan som påminner om pitabröd, men som är så gott att till och med de kräsnaste barn äter det.
Passar extra bra till cevapcici. Frys in de som eventuellt blir över.
Bröd från Balkan som påminner om pitabröd, men som är så gott att till och med de kräsnaste barn äter det.
Passar extra bra till cevapcici. Frys in de som eventuellt blir över.
300 g vetemjöl special
1 paket torrjäst
1 msk flytande honung
2 tsk salt
5 dl vatten, värmt till ca 38 grader
1 tsk bakpulver
Blanda ut torrjästen i det varma vattnet. Tillsätt honungen och hälften av mjölet och blanda till en smet. Låt jäsa minst en timme.
Tillsätt resten av mjölet, saltet, bakpulvret och knåda med maskin några minuter.
Låt jäsa i 1 timme. Tryck ner degen och låt jäsa en timme till
Forma 10-12 bollar, mjöla dem och låta dem vila i 10 minuter
Kavla ut bollarna till 1 cm tjocklek.
Lägg på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Låt jäsa i ytterligare ca en halvtimme.
Sätt ugnen på 190 grader varmluft.
Grädda lepinjerna i 5 minuter. Sänk till 150 grader grädda i ca 10 minuter till.
Vira in lepinjerna i en kökshanduk för att göra skorpan mjuk. Snitta en öppning innan de svalnat helt.