Laputabröd

Skållat skånskt rågbröd som håller sig saftigt och färskt länge. Brödet går dessutom att frysa med bra resultat. Om namnet syftar på det Laputa som Gulliver besöker i Jonathan Swifts roman från 1726 är höljt i dunkel.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

Dag 1
5 dl vatten
4 ½ dl fint rågmjöl
Dag 2
50 g jäst
1 ½ dl vatten
2-3 tsk salt
7 ½ + 11 dl rågsikt
11 dl vetemjöl special
4 dl vatten
1 ½ dl rapsolja
2 dl ljus sirap

Tillagning

Dag 1: Koka upp vattnet.

Mät upp fint rågmjöl i en stor bunke och slå på det kokande vattnet.

Täck över bunken ordentligt.

Dag 2: Lös jästen i vattnet och häll i bunken från dagen innan.

Tillsätt den lilla mängden rågsikt och salt.

Arbeta degen i några minuter.

Täck över och låt jäsa i minst 1 timme.

Tillsätt den stora mängden rågsikt, vetemjöl, vatten, rapsolja och sirap.

Knåda i maskin på medelhastighet i 7-8 minuter.

Täck över och låt jäsa i minst en timme. Slå ner degen efter halva tiden.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt.

Dela degen i 4 delar och rulla till runda bullar.

Låt vila i 10 minuter under bakduk.

Forma bullarna till avlånga limpor och lägg dem i en smord braspanna.

Strö över mjöl och låt jäsa i c:a 45 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 250 grader.

Ställ in bröden på nedersta falsen i ugnen och spruta in vatten.

Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.

Vädra ugnen efter ytterligare 10 minuter.

Grädda i c:a 50 minuter totalt.

Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.

Fler liknande recept