Skållat skånskt rågbröd som håller sig saftigt och färskt länge. Brödet går dessutom att frysa med bra resultat. Om namnet syftar på det Laputa som Gulliver besöker i Jonathan Swifts roman från 1726 är höljt i dunkel.
Laputabröd
Ingredienser (4 portion)
Dag 1
5 dl vatten
4 ½ dl fint rågmjöl
Dag 2
50 g jäst
1 ½ dl vatten
2-3 tsk salt
7 ½ + 11 dl rågsikt
11 dl vetemjöl special
4 dl vatten
1 ½ dl rapsolja
2 dl ljus sirap
Tillagning
Dag 1: Koka upp vattnet.
Mät upp fint rågmjöl i en stor bunke och slå på det kokande vattnet.
Täck över bunken ordentligt.
Dag 2: Lös jästen i vattnet och häll i bunken från dagen innan.
Tillsätt den lilla mängden rågsikt och salt.
Arbeta degen i några minuter.
Täck över och låt jäsa i minst 1 timme.
Tillsätt den stora mängden rågsikt, vetemjöl, vatten, rapsolja och sirap.
Knåda i maskin på medelhastighet i 7-8 minuter.
Täck över och låt jäsa i minst en timme. Slå ner degen efter halva tiden.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt.
Dela degen i 4 delar och rulla till runda bullar.
Låt vila i 10 minuter under bakduk.
Forma bullarna till avlånga limpor och lägg dem i en smord braspanna.
Strö över mjöl och låt jäsa i c:a 45 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in bröden på nedersta falsen i ugnen och spruta in vatten.
Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.
Vädra ugnen efter ytterligare 10 minuter.
Grädda i c:a 50 minuter totalt.
Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.