Det är enklare att baka sitt bröd om man gör det i en långpanna.
Långpannebröd
Ingredienser (20 portion)
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 msk honung
2 msk olivolja
1 msk salt
½ dl solrosfrö
½ dl linfrö
½ dl rågkross
13-14 dl vetemjöl
Tillagning
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret, häll på mjölken och värm till fingervarmt.
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, solrosfrö, linfrön, havrekross och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt c:a 45 minuter.
Klä en långpanna, ca 30x40 cm invändigt med bakplåtspapper.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Kavla den eventuellt.
Tryck ut degen i långpannan och låt jäsa ytterligare c:a 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär rutor med en mjölad kniv.
Grädda brödet mitt i ugnen c:a 12-13 minuter.
Låt brödet svalna på galler.
Skär brödet i rutor.