
Ungerskt bröd som man kan variera med många olika pålägg.
Ungerskt bröd som man kan variera med många olika pålägg.
Deg
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 riven kokt potatis
1 tsk salt
7 dl+1 dl vetemjöl
friteringsolja
Garnering
gräddfil
hackad rödlök
vitlök blandat med olivolja
Smula jästen i en bunke.
Rör ut jästen i vattnet.
Blanda degvätskan med riven potatis, salt och mjöl.
Arbeta till en slät, blank och ganska lös deg.
Jäs degen i 30-40 minuter.
Arbeta in lite mer mjöl i degen.
Dela degen i 8 bitar.
Kavla ut till rundlar 10-15 cm diameter.
Jäs dem ca 15 minuter på mjölat bakplåtspapper.
Hetta upp oljan, 2-3 cm i en tjockbottnad kastrull.
Fritera brödet någon minut på varje sida tills det fått en gyllenbrun färg.
Garnera med vitlök eller hackad lök och gräddfil.